Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 23 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3
  Prikaz ispisa

Re: Juli 2010
Autor/ica Poruka
PostPostano: 25 srp 2010, 13:47 
MFS Admin
MFS Admin

Prekidam zatišje :greencool Znam vrijeme je godišnjih odmora, većina se pretpostavljam već brčka negdje, ali gljive ne miruju :champignon1
Evo od danas izgleda opet 4-5 kišnih prohladnih dana, biće interesantno za male ascomycetes-e.

U nastavku jedan objedinjeni izvještaj sa tri pohoda.

Najprije iz Olova - 16.07.2010., vjerujem da će i Nihad kasnije postaviti još koju, jer je bilo interesantnih nalaza.

Helvella macropus

slika

Pa još jedna helvella u vlažnom mjestu u potoku među mahovinom, nama je najbliža Helvella atra.

slika

Zatim Micromphale foetidum

slika

te Calocybe ionides

slika

Onda ide kraći izvještaj od 19.07.2010. godine, lokacija Čevljanovići šuma smrče, jele, malo bora, bukve i lijeske.

Rickenella fibula

slika

Lentinellus flabelliformis

slika

Lentinellus omphalodes

slika

Boletus fechtneri

slika

slika

Phellodon tomentosus

slika

Cudonia circinans

slika

Amanita crocea

slika

Hydropus atramentosus, blizu mjesta gdje sam ih nalazio protekle 2-3 godine.

slika

A opet na istom deblu i Clitocybula lacerata (izgleda da nije slučajnost)

slika

I onda na kraju nešto za što sam prvo mislio da je iz roda Octospora, ali sada sam odbacio tu mogućnost i prije da će biti nešto iz roda Geopyxis, najvjerovatnije nešto u smislu majalis/foetida i sl.
Spore kod pripadnika roda Octospora su poprilično velike, a kod ovih od 10-14 mikrometara dužine sa 7-8 širine.

slika

I na kraju ovog megalomanskog izvještaja, kraći raport od jučer sa Igmana...

Moguće Cyathicula cyathoidea sa neke travarice...

slika

Pa neka Dasyscyphella (nisam provjeravao dlačice pod mikroskopom, a spore nisam mogao precizno izmjeriti).

slika

Zatim vjerovatno neka Mollisia, kad bi nagađao rekao bi ventosa, rasle su na grani Sorbus - Jarebika.

slika

Onda Trichopezizella, moguće opet polutrulo drvo Sorbus...

slika

I još za kraj jedna iz roda Typhula/ili stari Pistillaria, ali ko će ga znati kad ih ima mali milion koje se skoro i ne pominju nigdje ili jedva, bez opisa na dva-tri mjesta.
Primjerci su rasli na Petasites sp...

slika

Nagomilalo se svega, teško je stići.

Pozdravljam sve forumaše, gdje god bili!

:cheers

Vrh

PostPostano: 31 srp 2010, 22:12 
MFS Admin
MFS Admin

Citat:
slika

Maloprije lutajući prostranstvima interneta i zahvaljujući ovoj francuskoj stranici http://jlcheype.free.fr/imagesw/rhodoscypha_ovilla2.htm ostadoh zatečen i pomislih da sam pogriješio kod nedavne determinacije ove gljive (reko evo opet dvije identične, a literature nema) :greencool

Vidim da i na indexfungorum.org ne stoje kao sinonimi, a makroskopski i mikroskopski opis su u potpunosti identični.
Ipak izgleda da su Leucoscypha rhodoleuca i Rhodoscypha ovilla sinonimi, a ovaj drugi je valjda važeći naziv. Ovaj prvi nije izdržao ni 10 godina (1974-1983).
Na ovom linku je možda i najbolji opis jer su i kod mojih dimenzije spora prelazile ponekad dužinu od 38 mikrometara.
http://www.funghi-bormio.it/Schede/Aghifoglie/Rhodoscypha_ovilla.htm

slika

Vrh

PostPostano: 01 kol 2010, 19:55 
MFS Moderator
MFS Moderator

Lepi nalazi Nedime, :beer

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 23 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Style by phpBB3 styles, zdrowie zdrowie alveo