Prekidam zatišje

Znam vrijeme je godišnjih odmora, većina se pretpostavljam već brčka negdje, ali gljive ne miruju
Evo od danas izgleda opet 4-5 kišnih prohladnih dana, biće interesantno za male ascomycetes-e.
U nastavku jedan objedinjeni izvještaj sa tri pohoda.
Najprije iz Olova - 16.07.2010., vjerujem da će i Nihad kasnije postaviti još koju, jer je bilo interesantnih nalaza.
Helvella macropus

Pa još jedna helvella u vlažnom mjestu u potoku među mahovinom, nama je najbliža Helvella atra.

Zatim Micromphale foetidum

te Calocybe ionides

Onda ide kraći izvještaj od 19.07.2010. godine, lokacija Čevljanovići šuma smrče, jele, malo bora, bukve i lijeske.
Rickenella fibula

Lentinellus flabelliformis

Lentinellus omphalodes

Boletus fechtneri

Phellodon tomentosus

Cudonia circinans

Amanita crocea

Hydropus atramentosus, blizu mjesta gdje sam ih nalazio protekle 2-3 godine.

A opet na istom deblu i Clitocybula lacerata (izgleda da nije slučajnost)

I onda na kraju nešto za što sam prvo mislio da je iz roda Octospora, ali sada sam odbacio tu mogućnost i prije da će biti nešto iz roda Geopyxis, najvjerovatnije nešto u smislu majalis/foetida i sl.
Spore kod pripadnika roda Octospora su poprilično velike, a kod ovih od 10-14 mikrometara dužine sa 7-8 širine.

I na kraju ovog megalomanskog izvještaja, kraći raport od jučer sa Igmana...
Moguće Cyathicula cyathoidea sa neke travarice...

Pa neka Dasyscyphella (nisam provjeravao dlačice pod mikroskopom, a spore nisam mogao precizno izmjeriti).

Zatim vjerovatno neka Mollisia, kad bi nagađao rekao bi ventosa, rasle su na grani Sorbus - Jarebika.

Onda Trichopezizella, moguće opet polutrulo drvo Sorbus...

I još za kraj jedna iz roda Typhula/ili stari Pistillaria, ali ko će ga znati kad ih ima mali milion koje se skoro i ne pominju nigdje ili jedva, bez opisa na dva-tri mjesta.
Primjerci su rasli na Petasites sp...

Nagomilalo se svega, teško je stići.
Pozdravljam sve forumaše, gdje god bili!