Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Pravila foruma

Pravila foruma

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
  Prikaz ispisa

GANODERMA LUCIDUM - REISHI -HRASTOVA SJAJNICA
Autor/ica Poruka
PostPostano: 23 ožu 2008, 22:19 
I adore mushrooms
I adore mushrooms

slika slika slika

Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum)
su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih strucnjaka
kao izuzetno lekovito sredstvo i bile su veoma široko korišcene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti.
Reishi gljive su legendarno cudo od svih medicinskih lekovitih biljaka zbog svoje ocigledne superiorne lekovitosti i zbog odsustva neželjenih dejstava i toxina prilikom korišcenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga u bila rezervisana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog veka kada se pocelo sa organizovanim gajenjem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta cudesna gljiva postala dostupna populaciji celog sveta.

Kod nas, do skoro, nije bila poznata njena moc. Vazi za retkost kod nas, cak sam pronasla na nekim sajtovima da ne postoji nas naziv za nju, ali sam pronasla i da ga ipak ima:)
Negde sam procitala da je sumari ne vole, i da je skidaju sa stabala jer stetno delije na njih, kao i ostale gube, ne znajuci da one rastu na,
zapravo bolesnim stablima.
I ako vazi za retkost, mi smo je nalazili na vise mesta u okolini Smedereva.
Ove i jos neke fotografije su onih sjajnica koje smo mi pronnasli.

Zbog svoje tvrde koegzistencije, nije jestiva ali Kiezi od je kuvaju supe cajeve, prave tonnik a koriste je i kao dodatak jelima

Caj : Ganoderma caj je tradicionalan nacin pripremanja pecurke na dalekom istoku.
Nacin pripreme: Iseci Ganodermu na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noci. Kuvati je na slaboj vatri 30 min., nakon cega se može konzumirati.
Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporucuje se da se napitak zagreje pre kozumiranja. Preporucuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomacnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.
Napitak zaciniti medom i iscedenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafinisanim šecerom.

Tonik : Staviti 15 grama sušene Ganoderme u vino ili brandi i ostaviti 3-4 meseca da odstoji a najmanje 6 nedelja. Preporurucuje se konzumiranje jedne male cašice dnevno.

Supa : Dodati sušene komade Ganoderme supi ili corbi po vašem izboru i kuvati na laganoj vatri 1-3 sata a potom izvaditi komade Ganoderme iz supe.
Sušen komadi gljive Ganoderme se mogu kuvati najviše dva puta.

Deo teksta sam pozajmila sa ovog sajta, koga iskreno preporucujem onima koji ga nisu jos procitali.
http://www.herbateka.eu/ Reishi/1.htm

slika slika

Uvak sam se radovala kada bih je pronasla u prirodi. Zaista je lepa, vrlo interesantnog oblika, zapravo interesantnih oblika jer u zavisnosti gde raste ima i odredjeni oblik.

Vrh

Re: GANODERMA LUCIDUM - REISHI -HRASTOVA SJAJNICA
PostPostano: 23 ožu 2008, 23:04 
MFS Moderator
MFS Moderator

Svaka cast na pronalasku, ja ne mogu da se setim da sam je do sada video verovatno zbog toga sto nisam obracao paznju na drvenaste gljive, sve dok nisam pre nekih mesec dana procitao na stranici gljivara iz Mrkonjic Grada, i od tad malo vise zagledam i njih..

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2008, 23:49 
I adore mushrooms
I adore mushrooms

slika slika slikaslika
Mi smo je najcesce nalazili na vrbi pored Dunava , ali i u hrastovim sumama.
Ono sto u njenom izgledu odusevljava, ako na trenutak zaboravimo njenu lekovitost jeste raznovrsnost oblika.
slika

Jedan kuriozitet--- da li je gljiva obavila travu-shevar ili je on prosao kroz nju?

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2008, 00:28 
MFS Admin
MFS Admin

Svaka čast na velikom trudu, fotografijama, opisu ljekovitosti, receptima :chef , zaista kapa dole, ovo je i više nego korisno. Ja se nikad nisam susreo sa Hrastovom sjajnicom, tako da za sada mogu samo upijati ove informacije i nadati se da ću je pronaći :pimp2
Za travu ne znam šta bih rekao, stvarno čudno, prvo teško mi je povjerovat da je nježna trava probila kroz Ganodermu, a sa druge strane ipak je vjerovatnije da ju je gljiva obavila.
Malo sam prepravio kodove za fotografije, mislim da je sada sve u redu.
Što se tiče tekstova sa drugih stranica, mislim da je sve u redu i da se niko neće buniti sve dok se ne navede izvor (web site) i autor istih, kao što si ti već i uradila. :scholar

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2008, 01:01 
Fotograf godine MFS-a
Fotograf godine MFS-a

Zanimljivi ovi recepti, moj stari je ubrao nekoliko ovih gljiva i to jako davno, stalno planira da napravi nešto od njih ali ne zna kako. Mislim da još uvijek stoje u nekoj tegli :mrgreen: ima da ih ubacimo u rakiju :mrgreen:

A za šta je tačno dobra tj. šta liječi?

Inače sam je viđao relativno često u okolini Banjaluke, a eto sad imam i fotoaparat pa se nadam da ću snimiti sljedeću na koju naiđem... a sjećam se da sam je prvi put u životu vidio još kao klinac, osamdesetih, na Kozari... bile su jako živih boja pa nas je zanimalo koje su to gljive, ponijeli smo ih kući i determinisali uz pomoć R. Božcove knjige "600 gljiva naših krajeva"; sjećam se da su primjerci bili skoro identični onima sa slike u knjizi (slične onoj na drugoj slici u naslovnom postu); a oko Banjaluke nalazim samo ove potpuno crvene.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2008, 01:20 
I adore mushrooms
I adore mushrooms

Ljekovita medicinska gljiva REISHI
Cijena: 19,00 KM

Ganoderma Lucidum, REISHI, susena u listicima, uvoz iz Kine, naucno dokazana stopa kocenja tumora 98%, za detoksikaciju organizma, jetru, pluca, alergije, dizanje imuniteta, priprema se kao caj,
Gljiva koja je izdržala test vremena u Kini više od 4000 godina,
otkrivena nedavno u Evropi i Americi
a sada i kod nas

Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum) su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih stručnjaka kao izuzetno lekovito sredstvo i bile su veoma široko korišćene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti. Reishi gljive su legendarno čudo od svih medicinskih lekovitih biljaka zbog svoje očigledne superiorne lekovitosti i zbog odsustva neželjenih dejstava i toxina prilikom korišćenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga u bila rezervisana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog veka kada se počelo sa organizovanim gajenjem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta čudesna gljiva postala dostupna populaciji celog sveta.

Reshi gljiva je netoxična i može se koristiti svakodnevno bez ikakvih neželjenih efekata po ljudski organizam
Kada se normalno koristi uspostavlja funcije organizma u njegovo prirodno stanje omogućavajući svim organima da funcionišu normalno.
Imunomodulator - reguliše i fino podešava imuni sistem.

Reishi - »Lek kraljeva » i njegovo korišćenje u poboljšanju zdravlja
Reishi - Ganoderma Lucidum sadrži visoku koncentraciju organskog Germanijuma, polisaharide i tripertene. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini Ganoderma lucidum pomaže u boljem funkcionisanju i služi za tretiranje bolesti pet ključnih organa kod ljudi - srce, pluća, jetra, pankreas i bubrezi. Ganoderma lucidum se može koristiti za lečenje raznih bolesti ljudskog organizma uključujući : respiratorna oboljenja, kardiovaskularna, digestivna, neurološka, endokrinološka oboljenja itd.
Najveći deo istraživanja antitumornih efekata gljiva sprovedena je u Japanu. U Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekawa i saradnici ispitali su već davne 1969. na miševima kojima su prethodno presadili sarkom 180, antitumorno delovanje ekstrakata jestivih gljiva, što su 5 godina kasnije potvrdili i proširili Hamuro i Chihara u zajedničkom istraživanju toga instituta i poznate prehrambene kompanije Ajinomoto. Osnovni rezultati tih i brojnih drugih istraživanja su sledeći: Lentinula edodes (shiitake) - stopa kočenja rasta tumora iznosi 80,7 %, s potpunim povlačenjem tumora u 6 od 10 slučajeva; Coriolus Versicolor - stopa kočenja tumora iznosi 77,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 8 slučajeva; Ganoderma Lucidum - stopa kočenja tumora iznosi 98,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 5 slučajeva!!!
PAKOVANJA po 50grama, IZUZETNA CIJENA, SALJEMO POSTOM!
URADITE NESTO ZA SVOJE ZDRAVLJE!Ljekovita medicinska gljiva REISHI

Ovo je tekst koji sam pronasla na netu, inace se ne bavim prodajom gljiva :lol:

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2008, 09:49 
MFS Moderator
MFS Moderator

Hvala Sneni dao si mi ideju ovo sa rakijom, Pa moj tata ima da bude zdrav ko dren :cheers "REISHI-ŠLJIVOVICA" moram sto pre da zastitim naziv dok mi neko nije ukrao ideju... :bulb

Vrh

PostPostano: 26 srp 2010, 09:15 
Newbie
Newbie

Dobar dan svima,
Pošto sam prije neki dan pronašao ganodermu, ali da li je lucidum ili applanatum ili neka treca, neznam, kako ih prepoznavati. Ove koje sam ja ubrao najviše liče na ove
http://img148.imageshack.us/img148/4909 ... nj7.th.jpg

a koje po meni mogu biti GANODERMA APPLANATUM. Da li su i one ljekovite?
Pozdrav

Vrh

PostPostano: 26 srp 2010, 09:17 
Newbie
Newbie

Zaboravio sam, slike cu postati kasnije, nisam u mogucnosti sada

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.