Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum)
su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih strucnjaka
kao izuzetno lekovito sredstvo i bile su veoma široko korišcene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti.
Reishi gljive su legendarno cudo od svih medicinskih lekovitih biljaka zbog svoje ocigledne superiorne lekovitosti i zbog odsustva neželjenih dejstava i toxina prilikom korišcenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga u bila rezervisana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog veka kada se pocelo sa organizovanim gajenjem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta cudesna gljiva postala dostupna populaciji celog sveta.
Kod nas, do skoro, nije bila poznata njena moc. Vazi za retkost kod nas, cak sam pronasla na nekim sajtovima da ne postoji nas naziv za nju, ali sam pronasla i da ga ipak ima:)
Negde sam procitala da je sumari ne vole, i da je skidaju sa stabala jer stetno delije na njih, kao i ostale gube, ne znajuci da one rastu na,
zapravo bolesnim stablima.
I ako vazi za retkost, mi smo je nalazili na vise mesta u okolini Smedereva.
Ove i jos neke fotografije su onih sjajnica koje smo mi pronnasli.
Zbog svoje tvrde koegzistencije, nije jestiva ali Kiezi od je kuvaju supe cajeve, prave tonnik a koriste je i kao dodatak jelima
Caj : Ganoderma caj je tradicionalan nacin pripremanja pecurke na dalekom istoku.
Nacin pripreme: Iseci Ganodermu na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noci. Kuvati je na slaboj vatri 30 min., nakon cega se može konzumirati.
Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporucuje se da se napitak zagreje pre kozumiranja. Preporucuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomacnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.
Napitak zaciniti medom i iscedenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafinisanim šecerom.
Tonik : Staviti 15 grama sušene Ganoderme u vino ili brandi i ostaviti 3-4 meseca da odstoji a najmanje 6 nedelja. Preporurucuje se konzumiranje jedne male cašice dnevno.
Supa : Dodati sušene komade Ganoderme supi ili corbi po vašem izboru i kuvati na laganoj vatri 1-3 sata a potom izvaditi komade Ganoderme iz supe.
Sušen komadi gljive Ganoderme se mogu kuvati najviše dva puta.
Deo teksta sam pozajmila sa ovog sajta, koga iskreno preporucujem onima koji ga nisu jos procitali.
http://www.herbateka.eu/ Reishi/1.htm

Uvak sam se radovala kada bih je pronasla u prirodi. Zaista je lepa, vrlo interesantnog oblika, zapravo interesantnih oblika jer u zavisnosti gde raste ima i odredjeni oblik.